Ce sunt link-urile?
Link-urile reprezinta modalitatea prin poti indruma vizitatorii unei pagini web catre alte pagini sau sectiuni de pagini care pot contine informatii relevante pentru ei. Ele sunt realizate prin intermediul tagului HTML <a> care inseamna “anchor” la care se adauga atributul “href” care contine adresa spre care se face trimiterea. Exemplu de link:
<a href="www.linkulcatrecaresefacetrimiterea.com"> continutul pe care se face click </a>
Tipurile de link-uri dupa locatia lor
In utilizarea lor, link-urile pot fi de doua feluri: interne sau externe. Link-urile interne contin legaturi catre alte pagini ale aceluiasi site, pe cand cele externe fac trimitere catre pagini ale altor site-uri. Aceste sunt importante deoarece pot oferii utilizatorului o experienta usoara in procesul de navigare, prin evidentierea paginilor sau sectiunilor importante. In alta ordine de idei, acestea sunt o sursa importanta pentru inbunatatirea pozitiei din motoarele de cautare.
Tipurile de link-uri dupa continut
Datorita faptului ca link-urile sunt niste “porti” care ghideaza utilizatorul spre anumite pagini care au un continut relevant, ele pot contine in interiorul ancorei: imagini, text sau video.
Tipurile de relationare pe care o pot avea link-urile cu locatiile citate
In interiorul tagului <a> poate fi introdus atributul “rel” care poate avea urmatoarele valori:
- Dofollow – Aceasta este metoda prin care se sugereaza ca sursa catre care se face link-ul este una de incredere (rel=”dofollow”, daca link-ului ii lipseste atributul “rel”, “dofollow” poate poate fi interpretat ca implicit).
- Nofollow – spre deosebire de “dofollow”, prin intermediul acestui link nu se garanteaza pentru originalitatea si nivelul de incredere al sursei catre care se face trimitere, lasand acest asptect pe seama crawlerelor Google (rel=”nofollow”).
- Canonical – ofera informatii cu privire la sursa principala, respectiv adresa de baza a unui website (rel=”canonical”).
- Alternate – indica variante lingvistice ale paginilor. Se pot folosi alaturi de atributul “hreflang” (rel=”alternate”).
- Sponsorizat – mentioneaza ca sursa citata a platit pentru a aparea acest link alaturi de continut. Este folosit adesea pentru reclamele platite (rel=”sponsored”).
- UGC – Pentru a evita posibilitatea de a plasa link-uri “dofollow” in continutul comentariilor, acestea utilizeaza implicit atributul rel=”ugc”. UGC inseamna “User Generated Contend” si este creat pentru a opri incercarea multora de a obtine backlink-uri in mod rapid si gratuit prin scrierea de comentarii in care insereaza cate un link (pe bloguri si forum-uri). Aceasta relationare a fost implementata de Google in ideea ca backlink-urile nu ar trebuie sa vina de la sursa citata, ci pe cale naturala de la alte persoane care apreciaza continutul si il publica in paginile lor.