You are currently viewing .HTACCES, Ce inseamna si cum ne ajuta acest fisier

.HTACCES, Ce inseamna si cum ne ajuta acest fisier

Poate ati auzit in multe tutoriale despre un fisier care se gaseste in structura Worrdpress care se numeste .htacces insa poate nu va interesat atat de mult sa aflati la ce este bun. Voi incerca in acest articol sa va explic la ce ne poate ajuta acest fisier si cum il accesam!

Cum se poate accesa fisierul .htacces

Ca sa vizualizati acest fisier trebuie in primul rand sa va asigurati ca acesta este vizibil in directorul dumneavoastra. Pentru a face acest lucru mergeti in contul de cPanel, Manager de fisiere si in partea dreapta sus o sa vedeti un buton cu “Setari”.

Apasato pe acel buton si in fereastra care se va afisa asigurati-va ca este bifata casuta cu “Afişare fişiere ascunse (dotfiles)” . In acest mod se afiseaza toate fisierele din folderul principal.

Afisare fisier HTAcces WordPress
acceseaza fisiere ascunse

Pentru a vizualiza acest fisier, mergeti in Public_HTML ( in acest folder o sa gasiti toate fisierele site-ului ) si accesati .htacces

Ce inseamna HTACCES ?

Acesta este un fisier prin intermediul caruia se pot oferi anumite instructiuni serverului pe care este gazduit site-ul dumneavoastra. Este un fișier de configurare pentru serverul Apache HTTP care permite administratorilor să specifice opțiunile pentru directoare individuale.

Acesta este prescurtarea de la HiperText Acces si din punctul meu de vedere este un instrument foarte util pentru programatori care doresc sa realizeze anumite actiuni pe un website.

La ce ne pote ajuta mai exact acest fisier ?

Acest fisier este citit de catre server si actioneaza dupa regulile lui in functie de folderul unde este adaugat pe server. Mai exact, daca acesta este adaugat in public_HTML acesta va respecta instructiunile din folderul respectiv. Daca va fi adaugat in wp-admin acesta va respecta regulile doar folderul respectiv.

Ce instructiuni puteti da serverului prin acest fisier?

Se pot realiza extrem de multe actiuni, de la comprimarea unor fisier pana la blocarea accesului pe anumite pagini. Iata mai jos cateva exemple:

Puteti “spune” serverului ca se pot incarca fisiere de maxim 50M daca adaugati codul urmator in .htacces

php_value upload_max_filesize 50M

Puteti bloca accesul la fisierul wp-config.php pentru a va securiza mai bine fisiere daca adaugati codul urmator:

<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

Se pot face redirectionari cu ahutorul acestui fisier. Iata mai jos un exemplu unde /service poate fi o pagina pe care doriti sa o redirectionati catre un nou domeniu. Mai exact. Daca ati mutat site-ul de pe un domeniu pe un alt domeniu, pentru a redirectiona toate paginile de la domeniul vechi la cel nou aceasta instructiune este mai mult decat utila.

# Redirect to a different domain 
Redirect 301 "/service" "https://newdomain.com/service"

Exemplele pot continua insa nu uitati ca il puteti folosi destul de usor pentru ceea ce aveti nevoie de fiecare data!

Sper ca va fost de folos acest articol si daca aveti intrebari nu ezitati sa le transmiteti catre administratorul site-ului sau la sectiunea de comentarii unde o sa va raspundem cu mare placere.

Online media photo created by creativeart – www.freepik.com

Distribuie: