Un copywriter este persoana care stapaneste foarte bine gramatica unei limbi, este atent la detalii si are ca obiect de activitate scrierea si redactarea de articole pe internet. Subiectele sunt pe diverse teme, ce au ca scop tinta informarea vizitatorilor.
Pe langa creativitate, copywritingul reprezinta scrierea si promovarea unui produs sau serviciu. Textele pot fi sub forma unui slogan, titlu, spot publicitar, email promotional.
Indiferent sub ce forma le concepem, ele trebuie sa se incadreze canalelor prin care vor fi transmise.
Jobul de copywriter este foarte dinamic, si difera de la o companie la alta, fiecare poate sa isi doreasca ceva diferit, iar copywriter-ul trebuie sa stie sa se adapteze situatiei.
De mentionat este faptul ca partea de copywriter nu se refera doar la crearea de continut care are ca baza un text. Crearea de materiale promortionale, reclame, imagini, videoclipuri, fac parte tot din sfera copywriting-ului. Inclusiv alegerea unei strategii pentru retele de sociale, este gandita si pusa la punct de copywriter impreuna cu designer-ul companiei.
Copywriting-ul combina foarte multe elemente, dar este important sa fie cuprinse urmatoarele task-uri:
a)Cercetare- fie ca este vorba de un articol de blog, sau o idee pentru campania de marketing, este foarte important sa se obtina informatiile corecte. Etapa de cercetare consta in consultarea surselor de informatii pentru a avea certitudinea ca ceea ce se transmite nu este gresit.
b)Cunoasterea retelelor sociale- trebuie tinut cont de faptul ca prin intermediul retelelor de socializare se poate ajunge in mod direct la consumatori. Textele trebuiesc alcatuite in asa fel incat sa fie transmise cu succes mesajul nostru.
c)Editarea fotografiilor- nu aveti nevoie de studii pentru designer grafic, insa este necesar sa dobanditi cunostintele necesare pentru a lucra in Canva sau Photojoiner.
d)Optimizarea SEO- nu este de ajuns doar sa scrieti niste articole frumoase. Trebuie sa analizati cuvintele cheie, sa le introduceti in articolele scrise si sa respectati regulile SEO (modul de scriere, marcarea textului..)
e)Marketingul prin e-mail-este una dintre cele mai bune metode de comunicare cu potentialii clienti. Desi credem ca email-ul este cea mai veche forma de comunicare, au aparut altele mult mai eficiente. Iata ca, daca un copywriter stie cum sa conceapa un astfel de email, va reusi sa ii determine pe clienti sa il deschida, sa il citeasca iar mai apoi sa devina interesati de produsele sau serviciile noastre.
Pe langa aceste aspecte importante, trebuie sa tineti cont care este publicul tinta si sa va adresati in consecinta. Cuvintele vor fi folosite pe intelesul tuturor pentru nu crea neintelegeri.
Naturaletea este punctul forte atunci cand scrii un text, oamenii nu au nevoie de informatii ce contin cuvinte pompoase. Ei au nevoie ca ideea sa fie transmisa in mod clar.
O actiune importanta in care este implicat copywriter-ul este conceperea unei strategii pentru retelele de socializare impreuna cu desginer-ul companiei. Partea de creatie trebuie sa se imbine perfect cu mesajul pe care il contine, astfel incat sa capteze atentia cititorului sau a consumatorului de la prima vizita pe pagina noastra.
Acestea fiind spuse, partea introductiva a fost fost descifrata, va asteptam pentru a intelege toata povestea de copywriting in articolele ce vor urma.