Newsletter-ul este un format de material informativ, respectiv un element de marketing in forma scrisa. Acesta este de obicei de dimensiuni reduse (1-2 pagini) si indeplineste mai multe functii: informeaza, atrage, fidelizeaza si creaza obisnuinte de consum.
El poate fi trimis intern, catre colegii dintr-o companie, sau extern catre colaboratori/clienti/furnizori.
Alaturi de blog, este unul dintre instrumentele cele mai importante de informare periodica asupra noutatilor din companie, industrie sau domenii conexe.
Un newsletter poate fi structurat din imagini, text sau elemente video, daca este transmis in format electronic.
In text, pe langa informatiile considerate relevante pentru o anumita perioada din activitatea companiei, pot fi inserate link-uri utile catre: blog, alte produse mass-media, retele social media, etc.
Prima regula de care trebuie tinut cont in editarea si redactarea unui newsletter este continutul relevant.
Articolele trebuie sa cuprinda:
- Titluri
- Subtitluri
- Intertitluri
- Elemente grafice
Cel mai important aspect este ca newsletter-ul sa stabileasca increderea dintre furnizorul si consumatorul informatiei. De aceea toate elementele trebuie sa functioneze intr-un ansamblu coerent si valoros pentru cititor.
Titlul
Titlul trebuie sa fie atragator si sa ramana in minte cititorilor (poate avea legatura cu industria, domeniul, nisa pentru care se scrie sau poate fi unul inovativ, creativ, iesit din tipare).
Nu uita: el este primul hook de care se va lega cititorul.
Subtitlul
Trebuie sa fie un sumar al celei mai importante idei din capitolul pe care il rezuma. Si el functioneaza tot ca un carlig pentru continuarea textului.
Intertitlul
Este un element de legatura intre diverse parti ale articolului, stiri, elemente grafice.
Este ca un mic teaser pentru ceea ce va urma. Cu alte cuvinte, este o bucatica de informatie care creaza dorinta de a merge mai departe cu cititul.
Atentie: nu toate textele trebuie sa cuprinda obligatoriu titlu, intertitlu sau subtitlu.
In functie de dimensiune si de complexitate, pot fi necesare toate cele mentionate mai sus sau doar titlul (acesta este obligatoriu).
Cea mai importanta regula in scrierea textelor este castigarea si pastrarea increderii cititorului in materialul livrat, in intregimea acestuia (sa cuprinda doar informative pura, nu text de umplutura).
Acestea trebuie mentinute permanent, chiar daca nu constant si la aceeasi intensitate, de la inceputul la finalul newsletter-ului.
De aceea, este important ca acestea sa fie relevante pentru categoria audientei tale. Aici revenim la importanta cercetarii de piata si a profilarii cat mai exacte a structurii audientei.
Insa, este important sa cunoasteti cat mai bine audienta careia va adresati iar informatile trebuiesc scrise cat mai concis si informativ. Nu trebuie sub nicio forma sa lungim textele mai mult decat necesar.
Cat de lung trebuie sa fie un text informativ? Foarte simplu: cate idei are textul, atatea fraze trebuie sa cuprinda. O idee= o fraza. Informatia pura nu este un roman si nici text de opinie.
Frecventa
Este ferm recomandat ca newsletter-ul sa aiba o frecventa bine stabilita (odata pe saptamana este ideal).
Daca nu avem ce sa livram relevant si valoros, el poate fi si bilunar, lunar, trimestrial, sau chiar anual.
Ce informatii trebuie sa cuprinda newsletter-ul?
In primul rand elementele de noutate privind afacerea: ce s-a lansat nou, ce promotii sunt active, ce este nou de la furnizori, ce servicii suplimentare sunt puse la dispozitia clientilor, ce noutati sunt in industrie/nisa, sfaturi utile, FAQ, stiri care au legatura cu afacerea, comunicate de presa, elemente de PR, orice poate atrage atentia asupra companie intr-un mod cat mai relevant si pozitiv.
Informatia trebuie sa fie cu trimitere la cititor, nu centrata pe nevoile companiei (care sunt diferentiatorii de valoare! Newsletter-ul nu trebuie sa transmita informatii generale despre companie si nevoile ei).
De asemenea, nu trebuie uitata inserarea contactul general si/sau contactele de social media, la fiecare numar in parte.
Informatii utile:
- Fiecare informatie furnizata trebuie sa cuprinda un call to action.
- Nu uitati ca newsletter-ul este un alt instrument de vanzare.
- Desi nu are elementele unui instrument clasic de vanzare, el are un rol important , iar prin informatiile aduse, acesta poate sa “impinga” cititorul la actiunea dorita.
Foarte importanta este si partea grafica.
In primul rand template-ul ales trebuie sa fie in maxima concordanta cu domeniul, nisa, tema careia se adreaza.
Imaginile trebuie sa fie adaptate textului si sa-l completeze. In afara acestora, mai pot fi folosite elemente ca meme’s, caricatura, link-uri catre filme de prezentare.
In al doilea rand, logo-ul companiei este un alt element grafic care trebuie sa ramana in memoria cititorului si care trebuie inserat in fiecare newsletter. Alaturi de nume, slogan, acesta este un element de branding foarte important.
Tips and tricks pentru utilizarea newsletterul-ui
- Trebuie trimis tuturor abonatilor de pe site, social media, angajatilor companiei, colaboratorilor externi
- Trebuie promovat in toate retelele de social media atunci cand se lanseaza, cu un mic teaser (poate fi o parte din cea mai relevanta informatie cuprinsa in acesta sau un fapt care sa trezeasca un interes – poate fi un “stiati ca”)
- Atentie la trend-urile generale ale pietei si ale publicului tinta (ce “consuma” publicul tinta, ce ofera relevant concurenta si care sunt tendintele cele mai interesante ale pietei globale)
Concluzie:
Un newsletter valoros trebuie sa cuprinda:
- Continut informativ si relevant (scris clar, concis, atragator)
- Se adreseaza strict audientei vizate (nu unei audiente generale)
- Are un vizual puternic (atentie la grafica)
- Atrage cu titluri puternice
- Are un “call to action” clar la fiecare element