securitatea site-ului wordpress

Metode de securizare WordPress

Securitatea WordPress este un subiect care trebuie sa dea de gandit oricarui proprietar de site web. 

In acest articol, vom prezenta cateva aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand vine vorba de  securitate pentru WordPress, dar mai întâi, sa vorbim putin despre importanta mentinerii site-ului in siguranta.

De ce este importanta securitatea site-ului?

Iata cateva exemple de consecinte ale unui website vulnerabil:

• poate deveni inaccesibil, ceea ce inseamna ca utilizatorii nu vor mai putea accesa paginile;

• poate fi marcat ca „nesigur” de catre Google, astfel incat clasamentele organice si traficul vor putea sa scada;

• in cazul unei incalcari a datelor, toate detaliile sensibile ale utilizatorilor vor fi expuse;

• hackerii pot trimite e-mailuri de phishing din contul dvs. de gazduire.

Ce poti face pentru securitatea website-ului?

1. Protectie impotriva atacurilor realizate de catre hackeri prin programe software avansate care trimit automat milioane de combinatii arbitrare pentru spargerea parolelor site-ului. Ca masura de prevenire a acestor atacuri puteti instala un plugin care limiteaza incercarile de conectare intr-un anumit timp.

2. Folosiți doar parole sigure

Parolele sparte sunt inca una dintre caile cele mai comune pentru atacatori prin intermediul carora acestia pot obtine acces la site-urile WordPress. De aceea ar trebui sa schimbati periodic parolele pe care le utilizati si sa va asigurati ca nu exista cuvinte comune. Dealtfel, puteti folosi generatorul de parole pe care WordPress il are in mod implicit.

3. Realizati backup-uri periodic. Daca se intampla ceva cu serverul sau site-ul dvs., puteti oricand accesa copiile de siguranta.

4. Scanare malware

Daca atacatorii reusesc sa injecteze cod daunator pe site-ul dvs. web, acesta are potentialul de a provoca daune masive iar acestia pot avea acces la datele sensibile. 

Cea mai buna modalitate de a va proteja impotriva programelor malware este sa utilizati o suita de securitate WordPress, cum ar fi WordFence sau Sucuri, care va va scana automat site-ul web pentru malware sau orice forma de cod rau intentionat.

5. Certificat SSL

Criptarea puternica este esențiala pentru a asigura confidentialitatea si securitatea datelor introduse intr-un site. 

6. Dezactivarea XML-RPC

XML-RPC este o caracteristica care permite unui dispozitiv aflat la distanta, cum ar fi o aplicatie mobila, sa comunice cu site-ul dvs. web. De cand API-ul a fost adăugat la WordPress, XML-RPC nu mai este folosit de multe dintre cele mai importante aplicatii.

Daca un hacker a obtinut deja acces la site-ul dvs., acesta poate folosi gresit functia de pingback XML-RPC pentru a efectua atacuri DDoS pe alte site-uri web. Dezactivarea XML-RPC poate impiedica hackerii sa exploateze in intregime acest instrument.

7. Actualizari permanente pentru plugin-uri si teme

WordPress isi actualizeaza constant software-ul pentru a adauga functii noi si pentru a preveni problemele de securitate. Prin urmare, este esential sa va actualizati pluginurile si temele la cele mai recente versiuni de indata ce acestea devin disponibile.

8. Protectia bazei de date

Baza de date a site-ului dvs. web este incredibil de importanta, deoarece stocheaza o multime de informatii valoroase. Pentru a o mentine in siguranta, puteti sa va asigurati ca este securizata impotriva atacurilor de injecție SQL prin intermediul carora se poate adauga continut nedorit.

9. Urmarirea si blocarea IP-urilor

O solutie de securitate cibernetica este sa impiedicati IP-urile care provin din alte tari sau orase si care vor sa va acceseze site-ul personal.

10. Monitorizare in timp real

Un serviciu de monitorizare in timp real verifica daca site-ul a avut momente in care nu a functionat, daca au existat incercari de hack si intareste securitatea, in functie de nivelul individual de amenintare. Un astfel de serviciu de monitorizare va va permite sa fiti la curent cu starea site-ului.

Distribuie: