Postarile (articolele) reprezinta unul din cele mai importante elemente ale unui site. Prin intermediul lor puteti crea un blog pentru pagina dumneavoastra, fie ca este vorba de continut text, video, imagini sau chat. In acest articol vom incerca sa explicam pe scurt cum functioneaza postarile,
Crearea postarilor
Pentru a putea crea articole noi in WordPress, trebuie sa fiti inainte de toate conectat la tabloul de bord al site-ului. Aici vei gasi in meniul din stanga mai multe optiuni, insa acum ne vom axa doar pe cea denumita “posts” (sau “articole”, daca site-ul foloseste limba romana). In momentul in care punem mouse-ul deasupra acestei optiuni, ni se vor afisa automat trei subfile. Prima dintre ele, denumita “articol nou” face trimitere catre pagina care creaza continut pentru articolele noi. Dupa ce selectam aceasta subfila se va deschide o pagina noua.
Aceasta pagina este impartita in 3 sectiuni: continut, widgets (bara de unelte), si un sidebar pentru informatii generale despre articolul respectiv.
In prima sectiunea (amplasata in centrul paginii) avem cateva campuri in care putem introduce titlul postarii si respectiv continutul (acesta poate fi text, video, imagini, etc.).

Daca folosim postari custom, vom intalni aici si campurile suplimentare create de noi. Spre exemplu, daca site-ul dumneavoastra reprezinta o agentie imobiliara, aici vom putea avea (daca au fost create) campuri pentru pret, zona, tip imobil/teren, localitate, agent imobiliar, etc.
In sectiunea de widgets (amplasata de regula in stanga sus) avem cateva tipuri de continut implicit WordPress pe care putem sa le adaugam in articol prin metoda “Drag and Drop”. Aici gasim numeroase optiuni, precum: tipuri de text, media, iconite de social media, putem chiar si impartii structura articolului in coloane.

In ultima sectiune, amplasata in dreapta sub forma unei sidebar, putem edita urmatoarele optiuni:
- Starea articolului – aceasta poate fi public (optiunea setata implicit), poate fi privat (doar persoanele logate la site il pot gasi in cautari) sau protejat prin intemrediul unei parole (aceasta optiune va solicita utilizatorilor o parola pentru a putea vedea continutul postarii).
- Data publicarii – poti selecta o anumita data pentru momentul crearii articolului.
- Format articol – aceasta ofera informatii despre tipul de continut al postarii. Optiunile de selectie sunt: standart (adica poate contine atat text cat si media), audio, citat, galerie, link sau video.
- Evidentierea articolului – daca este bifata aceasta optiune, articolul tau va aparea mereu in partea de sus in paginile de arhiva.
- Autorul postarii – poti alege dintre utilizatorii site-ului un autor.
- Sablon – aici poti alege tipul de template pe care pagina articolului respectiv sa il foloseasca. Acesta poate fi: modul implicit WordPress, personalizat de catre tema sau specific builder-ului folosit pentru afisarea articolelor (cum ar fi de exemplu “Elementor”)
- Permalink – poti manipula URL-ul paginii articolului, respectiv sectiunea de sfarsit a adresei care vine dupa numele domeniului (Exemplu: www.domeniultau.ro/nume-articol/).
- Categoriile din care vrei sa faca parte articolul – este recomandat ca articolele sa fie structurate pe categorii, pentru a putea fi mai usor de gasit de catre utilizatori.
- Etichete (tags) – asemanator categoriilor
- Imaginea reprezentativa – este imagine care va aparea in pagina de arhiva deasupra titlului postarii si in pagina articolului.
- Discutii – daca ai setat din ca utilizatorii sa poata adauga comentarii pentru anumite articole poti dezactiva aceasta optiune de aici.

Gestionarea postarilor
Din tabloul de bord al WordPress-ului, la optiunea “articole” din meniul din stanga, pe langa subfila prezentata mai sus pentru adaugare articole, mai intalnim inca 3:
- Toate postarile – aici putem avea acces la o lista cu toate postarile create pe paginile site-ului. Putem selecta articole dupa categorie, dupa data crearii, etc. si le putem edita individual (prin utilizarea unui click pe articol) sau in masa, bifand toate articolele sau doar o parte dintre ele.
- Categorii – De aici putem crea categoriile (tematicile) si subcategoriile in care vom incadra postarile.
- Etichete – similar categoriilor.