utilizarea culorilor

Cum se aleg corect culorile pentru un proiect

De ce sunt importante culorile?

Culorile sunt o perceptie vizuala a reflexiei luminilor pe anumite suprafete! Ele sunt printre cele mai importante elemente vizuale ce tin de design-ul grafic, deoarece prin intermediul lor pot fi transmise diverse mesaje esentiale, stari sufletesti si creaza un echilibru in decor. Cu alte cuvinte culorile joaca un rol esential in viata oamenilor de unde si expresia de “a da culoare vietii”. Dupa tipul lor culorile se impart in urmatoarele categorii: culori primare, culori secundare si culori tertiare.

Tipurile de culori


Dupa tipul lor culorile se impart in urmatoarele categorii:

  1. Culori primare. Prima categorie face referire la acele culori abstracte, ce nu pot fi obtinute prin amestecarea altor doua culori. Aceste culori sunt rosu, albastru si galben.
  1. Culori secundare. Acestea sunt realizate prin combinarea a doua culori primare. Spre exemplu, rosu amestecat cu galben va rezulta portocaliu, albastru amestecat cu galben va rezulta verde iar albastru amestecat cu rosu va rezulta culoarea violet.
  1. Culori tertiale.. Culorile tertiale sunt realizate prin amestecarea unei culori primare cu o culoare secundara.

Teoria culorilor

In design-ul grafic, utilizarea culorilor se realizeaza prin intermediul unui set de reguli exprimat printr-o schita creata de catre Isaac Newton. Pana in zilele noastre, acest concept este folosit sub numele de “teoria culorilor” si este exprimat prin intermediul unei roti formate din culori, aranjate in functie de tipul lor si de potrivirea acestora in decor.

Alegerea potrivita a culorilor

Teoria culorii prevede o conduita de baza pentru alegerea unei palete de culori potrivite pentru fiecare proiect, indiferent ca este vorba de un logo, un banner, un website sau de prelucrare unei imagini. Astfel, modul corect de alegere a culorilor pentru un proiect se poate realiza prin:

1.Formula monocromatica – se realizeaza prin alegerea unei singure culori din roata caruia se aplica diferite nuante in functie de luminozitate sau de saturatie.

2.Formula analog – se realizeaza prin alegerea anumitor culori care se afla una langa alta pe roata.

3.Formula de culori complementare – se realizeaza prin alegerea a doua culori situate la extreme opuse pe roata

4.Formula divizat-complementara – se realizeaza prin alegerea a trei culori astfel: sa alege o culoare impreuna cu alte doua culori invecinate celei din extrema opusa

5.Formula triadica – se realizeaza prin utilizarea a trei culori distantate uniform prin aplicarea unui triunghi pe roata pe roata

6.Formula tetradica – se realizeaza prin utilizarea doua perechi de culori complementare prin intermediul unui dreptunghi pe roata

Distribuie: