In meniul de configurarea al instalarii site-ului WordPress vedem ca ni se solicita de la bun inceput date cu privirea la crearea unui utilizator, pentru proprietarul site-ului. Implicit, acel utilizator capata acces deplin la toate functionalitatile site-ului, si primeste un rol de “administrator”. Dupa creare acestui cont, veti putea avea nevoie la un moment dat sa oferiti acces si altor persoane terte care creeze continut, sa editeze anumite sectiuni sau pur si simplu sa poata viziona stadiul site-ului aflat in mentenanta. Din motive de securitate, WordPress a creat cateva roluri ce pot fi atribuite noilor utilizatori, fiecare din acestea avand accediferit la elemente din tabloului de bord WordPress. Acest lucru va poate ajuta sa stabiliti inca de la inceput tipul de permisiuni pe care il puteti oferii utilizatorilor parteneri.
Pentru a adauga noi utilizatori, va trebui sa selectati optiunea “utilizatori” din meniul tabloului WordPress, asa cum este aratat in imaginea de mai jos.

Aici puteti opta pentru a vedea toti utilizatorii existenti (cu posibilitatea de editare sa stergere al acestora), pentru a crea unul nou sau pentru a-ti edita propriul tau profilul. Daca optezi sa adaugi un utilizator nou, se va deschide urmatoarea pagina:

Aici veti avea de completat obligatoriu numele utilizatorului (poate fi diferit de numele real al persoanei) si adresa acestuia de email. Acestea sunt necesare pentru logarea lui pe site, respectiv pentru recuperarea parolei in situatia in care aceasta este uitata sau pierduta. Urmatoarele campuri pot fi completate (optional) cu date referitoare la numele si prenumele persoanei pentru care creati acest cont si o adresa URL unde acesta poate fi gasit/contactat. Un alt camp obligatoriu este rezervat pentru crearea unei parole pentru contul utilizatorului respectiv. Puteti opta pentru crearea unei parole manual sau pentru folosi butonul “genereaza parola” .
Ultimul camp (de tip drop-down) va va permite sa alegeti tipul de rol pe care acesta il va avea.
Roluri si capabilitati
In continuare va vom prezenta insemnatatea fiecarui rol in parte:
- Administrator – acesta are acces deplin la site. Poate adauga, edita, publica sau sterge postari, pagini, taxonomii, plugin-uri, teme, template-uri si alti utilizatori. Deasemenea poate edita si fisierele site-ului.
- Editor – poate crea, edita, publica sau sterge toate postarile (articolele) de pe site, indiferent de ce utilizator sunt create.
- Autor – similar celui anterior, insa nu poate gestiona decat postarile create de el.
- Contribuitor – poate doar sa creeze si sa editeze postari, insa nu le poate publica. Acestea necesita aprobare de la administrator pentru publicare.
- Abonat (subscriber) – nu poate decat sa isi vizualizeze propriul cont.
Pe langa rolurile mentionate mai sus, veti putea intalni in anumite situatii si altele personalizate, dupa cum urmeaza.
- Daca folositi modului Woocommerce – veti intalni si optiunea de rol “client” – acesta poate plasa comenzi in magazinul online.
- Daca folositi un plugin de SEO, precum Yoast, pot fi adaugate doua roluri: SEO Editor si SEO Manager. Primul va permite accesul utilizatorului doar la completarea campurilor META din paginile de editare postari, iar al doilea va detine toate capabilitatile plugin-ului.