creare unei teme child in wordpress

Crearea unei teme child

Ati creat un site pe care l-ati personalizat dupa bunul plac cu functionalitati custom. Insa dupa o perioada de timp tema pe care o folositi se actualizeaza automat, ceea ce este un lucru bun. Cu cat tema si plugin-urile sunt mai actualizate, cu atat site-ul este mai putin vulnerabil din punct de vedere al securitatii. Insa actualizarea unei teme poate duce si la pierderea functionalitatilor custom pe care le-ai realizat pe site, fie ca este vorba de custom post types sau de editare a fisierelor function.php, arhive.php, single.php, etc.. Prin actualizare, intelegem ca fisierele temei sunt rescrise, respectiv codul existent in ele poate fi sters si inlocuit cu unul imbunatatit. Sa ne imaginam un site al unei agentii imobiliare, care are sute sau chiar mii de postari custom realizate cu Advance Custom Fields pentru anunturile cu proprietati imobiliare. In cazul unui update al temei, multe din aceste elemente pot sa numai functioneze corespunzator sau chiar sa nu mai existe.

De aceea, in unele cazuri, in special pentru site-urile personalizate, se recomanda folosirea unei teme child. Prin tema child ne referim la o tema care foloseste toate stilurile CSS ale altei teme, numita in continuare tema parinte. Astfel, in situatia in care fisierele php ale temei parinte sunt supuse unei actualizari, elementele custom dezvoltate pe site nu vor mai avea de suferit daca ele se afla in fisierele temei child. Intru-cat tema child nu este creata de vreun dezvoltator strain de site-ul nostru, care sa o imbunatateasca oricand are ocazia, ea va ramane la stadiul la care noi o personalizam.

Cum se creaza o tema child in WordPress?

Pentru a crea o tema copil, avem doua posibilitati:

  1. Prin intermediul unui plugin, precum Child Theme Configurator.
  2. Prin intermediul panoului Cpanel. Folosind optiunea Files Manager, urmam calea folderelor dupa cum urmeaza: “public_html/wp-contend/themes/”. In folderul “themes” cream un nou subfolder pe care il denumim cum dorim noi. In acest folder cream un fisier pe care il denumim style.css. Urmatorul cod va trebui introdus in acest fisier si personalizat:
/*
Theme Name: numetemacopil
Theme URI: https://adresasiteuluidezvoltatorului.ro
Description: Scurta descriere a temei nou create
Author: Numele Tau
Template: numeletemeiparinte
Version: 1.0
*/

Va trebui sa inlocuiti “numetemacopil” cu denumirea temei nou create iar adresa Theme URI cu cea a site-ului dvs. in calitate de dezvoltator (daca aveti, daca nu puteti sterge acest rand sau sa il lasati necompletat, nu este obligatoriu). La “Author” puneti numele dvs., la “Template” numele temei parinte, de la care vreti sa mosteneasca elementele de stilizare. Daca tema parinte exista instalata, tema child va genera automat proprietatile fisierului style.css al acesteia. Acum putem adauga si personaliza in noul folder orice fisier dorim. Putem copia si dupa personaliza din fisierele de baza ale temei parinte, precum functions.php, single.php sau index.php, etc. Pentru a putea folosi noua tema, va trebui sa o activam, din meniul principal al tablorului de control WordPress, selectand “Aspect/Teme”.

Pentru a adauga o imagine de coperta a temei va trebui sa adaugam in folderul creat o imagine cu denumirea screenshot.jpg. WordPress o va folosi ca imagine implicita.

Distribuie: