wordpress custom plugin

Dezvoltarea plugin-urilor custom

Ce sunt plugin-urile?

Plugin-urile sau modulele sunt sunt niste fisiere PHP prin intermediul carora poti adauga continut paginilor si articolelor, poti adauga functionalitati noi sau le poti modifica pe cele existente implicit in WordPress. Exemple in care puteti utiliza un modul:

  1. Generarea unei sectiuni pentru culegere de date (un formular sau un calendar integrat);
  2. Modificarea continutului (schimbarea textului butoanelor de “citeste mai mult” din fluxul articolelor sau “adauga in cos” din paginile de produse);
  3. Imbunatatirea temelor (modificare dimensiune implicita pentru imagini), etc.

De ce am nevoie de un modul custom?

Este adevarat ca in sectiunea de “adauga modul” din meniul WordPress putem descarca si utiliza gratuit mii de plugin-uri. Insa ne putem confrunta cu una din urmatoarele situatii:

  1. Plugin-urile existente pot contine foarte mult cod extra sau pur si simplu nu sunt optimizate si duc la ingreunarea incarcarii paginilor in care acestea sunt programate sa afiseze continutul.
  2. Nu exista un plugin care sa genereze functionalitatile dorite.
  3. Gasim numeroase plugin-uri care au scopuri similare nevoilor noastre, insa acestea nu au un aspect placut.
  4. Plugin-urile nu mai sunt actualizate de catre dezvoltator.
  5. Plugin-urile creeaza conflict cu tema sau cu alte module esentiale la care nu vrei sa renunti.

Pentru unii dezvoltatori este mai usor sa adauge cateva linii de cod, decat sa utilizeze dupa caz un modul care este structurat din cateva sute sau chiar mii de linii de cod, care de altfel ofera un rezultat similar.

Ce trebuie sa faci inainte de a crea un modul?

Inainte de a crea un modul, recomand testarea acestuia pe un site realizat pe un server local sau pe unul live creat special pentru testare. Astfel puteti evita situatiile in care codul introdus genereaza o o eroare fatala, din cauza unui conflict de cod (ar putea fi de suprascriere), fapt ce poate duce la inactivitatea site-ului pentru o perioada scurta. Daca aveti un blog sau un magazin online, afisarea unei erori la deschiderea paginii nu va da bine in fata cititorilor sau a clientilor.

Daca ai nevoie sa implementezi functionalitati extra site-ului tau si vrei sa creezi propriul tau cod, va trebui sa ai la inceput, cateva cunostiinte si despre hook-urile WordPress. Spre exemplu, daca vrei sa creezi un cod care sa modifice textul “citeste mai mult” din fluxul blogului tau, poti crea o functie prin intermediul caruia sa modifici acest aspect legandu-te de hook-ul “the_content_more_link”.

Pregatirea fisierelor

Primul pas in crearea propriului tau plugin, consta in crearea unui folder care va contine fisierele in care vei scrie codul. In acest folder vom adauga un fisier de tip text pe care il vom numi index.php. Acest fisier va contine bineninteles codul nostru, insa inainte va trebui sa ii cream un antet pentru a ii spune WordPress-ului ca acesta este un plugin, precum si informatii despre autor, titlul si descrierea modului, URL-ul dezvoltatorului, etc. Pentru a crea un antet, vom introduce urmatorul cod in partea de sus a fisierului index.php pe care tocmai l-am creat:

Plugin Name: 
Plugin URI: 
 
Description: 
 
Version: 
 
Author:  
Author URI: 
License: 

Puteti personaliza acest antet adaugand dupa “:” datele modulului, dupa cum urmeaza:

  1. Plugin Name – Denumirea pe care o va avea modulul.
  2. Plugin URI – Daca sunteti un dezvoltator experimentat, cu siguranta aveti un website prin intermediul caruia sunt prezentate toate modulele create.
  3. Description – Descrierea modulului.
  4. Version – Versiunea moduluilui. Daca este prima oara cand veti crea acest tip de cod, va fi cel mai probabil ceva de genul 1.0.
  5. Author – Numele dvs.
  6. Author URI – website-ul sau profilul social al dvs.
  7. License – in cazul in care exista, se va mentiona licenta obtinuta (spre exemplu GPL).

Aceste date vor fi afisate si in pagina “Plugins” la sectiunea cu descrierea modulului.

Introducerea codului

Dupa ce ati creat antetul plugin-ului, puteti incepe sa va scrieti propriul cod pe care il veti include intr-o functie PHP. De ce intr-o functie? Dupa crearea liniilor de cod, veti vrea ca acesta sa fie afisat undeva pe site si sa faca ceva. Acest lucru se poate realiza in doua moduri:

1.Prin crearea unui shortcode

Puteti utiliza functia add_shortcode(param1, param2), unde “param1” este textul pe care shortcode-ul il va avea, iar param2 este numele functiei in care ati creat codul plugin-ului. Pentru afisarea continutului, folositi [“param1”] in pagina.

2.Prin adaugarea unor carlige (hooks) de adaugare actiune sau de filtrare.

Pentru personalizare putem folosi spre exemplu una din functiile add_action(param1, param2) sau add_filter(param1, param2) dupa caz, unde param1 este numele hook-ului de care vrem sa ne legam, iar param2, este numele functiei in care exista codul nostru.

Incarcarea modulului

Dupa ce codul este gata, puteti adauga codul dvs. pe site-ul WordPress. Inainte de a face aceasta, folderul cu noul plugin pe care l-am creat va trebui arhivat cu extensia .zip. In continuare vom putea incarca folderul arhivat prin doua moduri:

  • direct in Cpanel sau prin FTP urmand calea public_html/wp-content/plugins/ si il dezarhivam in folderul “plugins”.
  • din Dashboard-ul WordPress selectand din meniul principal Module/Adauga modul. In partea de sus vom avea optiunea de upload fisiere.

Dupa ce ati incarcat plugin-ul pe site, va trebui sa il activati din lista cu module instalate.

Distribuie: