Alegerea numelui pentru domeniu este o decizie importanta si de aceea acesta trebuie ales cu grija. El trebuie sa reflecte cat mai exact ce oferi utilizatorului, ce face afacerea mea, de ce sa fie interesat de oferta; sa sumarizeze in 1-2 cuvinte ce aduci unic in atentia acestuia.
Cum aleg numele?
Numele domeniului trebuie sa fie scurt, 1 maxim 2 cuvinte, pentru a fi gasit cat mai usor de catre utilizatori in motoarele de cautare.
Pe scurt: alege cuvinte cheie care pot ramane usor in mintea oricui.
Numele domeniului vinde?
Numele este unul dintre primele instrumente care vand. El trebuie sa fie usor de retinut, sa ii atraga pe utilizatori, sa si-l aminteasca imediat, fara sa faca eforturi de cautare, in memorie sau pe internet.
Cum aleg extensia domeniului?
Alege extensia potrivita pietei pe care vinzi: daca afacerea se adreseaza preponderent pietei interne, alege .ro. Daca adresabilitatea este internationala, este de preferat .com sau .net. Daca esti in domeniul ONG (non-profit), informativ, poti alege .org. Pentru domeniul invatamantului .edu si asa mai departe.
Exista chiar extensii originale si noi la care poti apela: .pizza, .photography, .blog, .io, .tech. In total sunt aproximativ 250 de extensii din care poti alege.
Ai grija la alegerea extensie, pentru ca aceasta poate deveni extrem de limitativa: de ex. .pizza. Daca vei dori sa vinzi si altceva, in afara de pizza, vei avea o problema: denumirea sa provoace zambete si sa nu fii luat in serios ca si furnizor.
Desi pare atragator sa fii creativ si sa alegi o extensie exotica, cele mai folosite raman .ro, pentru piata interna si .com pentru cea externa.
Majoritatea utilizatorilor vor scrie din obisnuita .ro pentru Romania si .com pentru extern.
Alegand o alta extensie exista riscul sa nu fii gasit imediat de catre utilizator, si chiar sa enerveze prin returnarea unei erori de cautare.
Cum foarte multe nume care descriu intr-un singur cuvand domeniul de activitate sunt deja luate/rezervate, trebuie sa fii creativ si sa gasesti ceva care sa reflecte ce faci sau ce vinzi si care sa fie disponibil pentru achizitionare.
De ex: sa presupunem ca vinzi parchet. Evident ca sansele ca domeniul parchet.ro sa nu fie disponibil sunt foarte mari. Poti incerca parchet.com; parchet.net sau cu alte extensii dar si acolo sansele sunt mici.
Cum gasesc un nume de domeniu care sa fie usor de retinut si memorabil?
Poti incepe prin a alege numele firmei. Daca denumirea contine mai multe cuvinte, alege-l pe cel mai interesant. Insa in acest caz vei depinde foarte mult de promovarea acestui nume, iar acest lucru nu este intotdeuna cea mai buna idee.
O lata varianta este sa din familia de cuvint, din familia de intelesuri/expresii apropiate sau din cea extinsa: ex.parchet= pardoseli, finisaje, placari etc.
De asemenea poti alege un nume care te diferentiaza de ceilalti, ceva unic, pe care tu il aduci ca noutate in domeniu: de ex. importatorparchet.ro; distributorparchet.ro; montatorparchet.ro, montaj-parchet.ro etc.
Lasa loc pentru a putea adauga sau schimba domeniile de business. Astazi vinzi parchet, maine poti adauga si o categorie pentru vopseluri in portofoliul de produse al firmei.
Daca doresti poti folosi 2 sau mai multe cuvinte in denumire, despartite prin cratima. Acest lucru va ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai bine relevant domeniului.
Evita deasemenea dublarea literelor in denumire, precum ‘parchettehnic’.
Alege un nume cat mai scurt si cuprinzator si nu lungi inutil numele domeniului.
Concluzie: alege un nume cat mai relevant sau cat mai apropiat de zona de business in care activezi. Lasa posibilitatea de a fi cuprinzator si pentru alte game de produse sau servicii, pentru situatia in care intentionezi sa te extinzi. Nu lungi numele inutil si alege o extensie dedicata pietei careia te adresezi. Fii creativ si relevant in acelasi timp.